INFORMACIÓ SOBRE EL TEST D’ANTÍGENS QUE ÉS POT COMPRAR A LES FARMÀCIES

Tornar

INFORMACIÓ SOBRE EL TEST D’ANTÍGENS QUE ÉS POT COMPRAR A LES FARMÀCIES

Es poden comprar a les farmàcies sense recepta tests d’antígens per detectar proteïnes del coronavirus SARS-CoV-2 i aquí expliquem com funcionen, quan s’han de fer i com s’han d’interpretar

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la venda lliure de les proves autodiagnòstiques d’antígens, més ràpides i barates que les PCR. El reial recret ja s’ha publicat al BOE i es podran comprar a partir d’aquest dijous. Es tracta d’una eina eficaç, ràpida, senzilla i barata per identificar els casos positius i així intentar frenar els contagis. Des de dilluns, monitors i infants de casals i colònies ja se’n podien fer gratuïtament a les farmàcies.

Les farmàcies havien reclamat repetidament aquesta mesura, perquè disposaven dels tests i perquè la venda estava autoritzada a molts altres països europeus. A més, així es redueix la possibilitat que s’intentin adquirir per altres canals tests que no són necessàriament fiables.

Plantegem i responem algunes preguntes bàsiques sobre aquests tests, que estan exposades una mica més extensament a la web del Canal Salut.

Què és un test ràpid d’antígens i què detecta?

Es tracta d’una prova per detectar les proteïnes del cononavirus SARS-CoV-2 i així identificar les persones que han estat infectades.

Quan s’ha de fer?

Quan hi ha símptomes de Covid, sobretot en els primers cinc dies des de la seva aparició, i si s’ha tingut contacte estret amb persones que hagin tingut símptomes o hagin donat positiu.

Com es fa?

A partir d’aquest dijous es poden adquirir lliurement a les farmàcies, sense recepta, i es poden fer en el mateix establiment o a casa. Els tests consisteixen a recollir una mostra del nas i de la gola amb un bastonet.

Si es vol fer a casa, cal seguir amb cura les instruccions que hi ha en el kit. Primer s’introdueixen 10 gotes del líquid reactiu en el tub de plàstic. Després es pren la mostra amb el bastonet, introduint-lo uns tres centímetres en el nas i fregant per recollir moc i cèl·lules.

Posteriorment s’introdueix el bastonet en el tub, es remena i es torna a treure. Es prenen unes gotes del líquid del tub i es posen en el xip. Al cap de 15 o 20 minuts apareix el resultat.

Com s’interpreten els resultats?

Si apareix una única ratlla a l’altura de la C (control), és negatiu. Si n’apareixen dues, una a la C i una altra a la T (test), és positiu.

També pot passar que no aparegui cap ratlla o que només en surti una a la T. En aquest cas, el test no és vàlid i s’ha de repetir.

Què s’ha de fer si dona positiu?

Un resultat positiu significa que s’és portador del virus. Per tant, a part de controlar l’evolució de la malaltia, cal comunicar-ho, perquè existeix la capacitat de transmetre la infecció. Els professionals sanitaris indicaran què cal fer.

Si el test dona negatiu significa que la persona no s’ha de preocupar?

Un resultat negatiu indica que no s’han detectat proteïnes del virus. Pot ser que el pacient no s’hagi infectat, però no permet excloure-ho del tot. Per això, convé repetir la prova al cap de dos o tres dies o fer un test amb PCR. Això és important sobretot en persones que ja mostren símptomes compatibles amb la Covid.

A més, cal tenir ben present que la infecció es pot agafar en qualsevol moment. Per tant, poca o molta estona després d’un test negatiu, si hem tingut contacte, sabent-ho o no, amb alguna persona infectada ens podem haver contagiat. Un test negatiu no dona carta blanca per rebaixar les mesures de precaució, com mascareta i distància física.

Important :

Aquesta prova al no disposar d’un document escrit amb el resultat, NO TÉ VALIDESA per poder VIATJAR.

 

 

INFORMACIÓ SOBRE EL TEST D’ANTIGENS DISPONIBLE A LES FARMÀCIES

Attachments