CIRCULAR Núm. 2.309

Tornar

CIRCULAR Núm. 2.309

Distingit agremiat,

L’informem que l’AESAN (Agencia Española de Seguridad Alimentaria) ha actualitzat 2 notes interpretatives de la normativa que fa referencia a l’ús d’alguns ingredients i additius alimentaris en l’elaboració de peix i productes de la pesca :

  1. l’ús d’extractes vegetals, aromes i ingredients amb propietats aromatitzants en peix i productes de la pesca.

L’ús d’extractes vegetals, aromes o ingredients amb propietats aromatitzants en peix i productes de la pesca, tant elaborats com sense elaborar, no està autoritzat per la legislació vigent quan el seu us no pretén únicament modificar l’olor o el sabor del producte sinó la d’aconseguir una funció tecnològica pròpia d’alguns additius alimentaris com son efectes antioxidants, conservadors, colorants, etc.

Els ingredients que tinguin una funció tecnològica sobre el producte han de complir la normativa d’additius alimentaris i per tant han d’estar autoritzats com a tal.

La simple addició d’un additiu o un aroma o un ingredient amb propietats aromatitzants a un aliment no implica que se’l pugui catalogar como a producte transformat ja que el producte continua tenint aspecte de producte cru/sense transformar. Molts fabricants indiquen producte transformat, preparat, marinat… per justificar l’ús de determinats additius alimentaris.

Els productes s’hauran d’etiquetar de tal forma que no indueixin a error als consumidors sobre les seves característiques, es per això que si s’afegeix un aroma natural la denominació de l‘aliment ha d’indicar clarament que es tracta de “filet de peix aromatitzat”.

Aquests aclariments tenen la finalitat de que no es confongui als consumidors evitant l’ús de components que donin als productes una aparença de frescor que emmascari la qualitat real del producte i allargar la seva vida comercial suposant un risc de seguretat alimentaria i també de que s’informi clarament als consumidors sobre el tipus de producte que està adquirint “filet de peix aromatitzat”.

  1. l’ús dels additius alimentaris E-500 (Carbonat de sodi E-500) i E-501 (Carbonat de potassi) en productes de la pesca.

L’ús de carbonats només està autoritzat en productes de la pesca elaborats i en mol·luscos i crustacis sense elaborar congelats o ultracongelats. No està autoritzat en peix sense elaborar, per exemple lloms de tonyina, peix espasa, etc.

Adjuntem els enllaços de les notes interpretatives de l’AESAN :

https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/interpretaciones/quimicas/Uso_de_extractos_vegetales_aromas_e_ingredientes_con_propiedades_aromatizantes_en_pescado_y_productos_de_la_pesca.pdf

https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/interpretaciones/quimicas/Utilizacion_de_E_500_(carbonatos_de_sodio)_y_E_501_(carbonatos_de_potasio)_en_pescado_y_productos_de_la_pesca.pdf

Barcelona, ​​10 de gener de 2024.

     

Signat : POL SERRATOSA FANDOS

                       SECRETÀRI

CIRCULAR Núm. 2.309 – NOTES INTERPRETATIVES – AESAN – EXTRACTES VEGETALS, AROMES I INGREDIENTS + ADITIUS E-500 I E-501 CARBONAT DE SODI I POTASI

Attachments